Klasyczny „blok” apetytu na diecie.
Nasze kolarskie menu obfituje w węglowodany.
Codziennie aby zapewnić organizmowi odpowiednią podaż energii jemy ogromne ilości owsianek, makaronów i ryżów. Wraz z wydłużaniem się naszych jednostek treningowych, te ilości rosną. W kontekście długofalowym okazuje się, że stajemy się ociężali i przejedzeni, a samo jedzenie zamiast być przyjemnością, staje się codziennym obowiązkiem.
Nie powinno tak być, powinniśmy słuchać reakcji naszego organizmu i stale monitorować czy mamy właściwe relacje z pożywieniem.
Piszę o tym nie tylko ze względu na szereg badań naukowych, ale również z własnego doświadczenia.
Jaką mam na to radę?
Dzień „low carb” o wysokiej gęstości energetycznej produktów.
W taki dzień, głównym źródłem energetycznym w mojej diecie jest tłuszcz. Tłuszcz przemawia za takim schematem, gdyż posiada w jednym gramie ponad dwa razy więcej energii niż białko czy węglowodany. Staram się również ograniczyć ilość warzyw, aby porcje pożywienia były relatywnie niewielkie. Często pojawia się przy tym lekki głód, który jest ukojeniem, na przeciążony dużą ilością jedzenia żołądek. Oczywiście cały czas ilość dostarczonej energii odpowiada mojemu zapotrzebowaniu.
Co dzięki temu zyskuje?
Z naukowego podejścia w zasadzie nie są to do końca pożądane efekty, ale w kontekście mojego komfortu i samopoczucia układu pokarmowego otrzymuję to czego oczekuję. Zwykle następnego dnia znów odczuwam przyjemność z jedzenia zasobnego w węglowodany.
Kiedy zaplanować taki dzień?
Ciężko powiedzieć. Najlepiej aby był to dzień nietreningowy, gdzie nasze dobowe zapotrzebowanie energetyczne jest niższe. No i powinniśmy unikać dni, po których mamy ciężkie jednostki treningowe lub wyścigi.
Omlet z rukolą i pomidorkami.
Składniki:
(na 1 omlet)
- Dwa jajka
- Ćwierć cebuli
- Ząbek czosnku
- Łyżka oleju
- Garść rukoli
- Garść pomidorków koktajlowych
- Szczypta soli i pieprzu.
Przepis:
Do miski wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wsypać cebulę i czosnek, podsmażyć aby się zarumieniły. Zawartość patelni przesypać do miski z jajkami i ponownie wymieszać. Wylać masę omleta na patelnię i smażyć, aż jajka się zetną. Przełożyć na talerz i posypać rukolą i pomidorkami.
Smacznego!