Caprese jako kolacja.
Jesień i zima to czas treningów pod dachem. Szczególnie wieczorem po pracy, gdy jest już ciemno. Aura nie zachęca do przemierzania kilometrów na zewnątrz.
Typowy dzień. Kończymy trening o 20, wypijamy szejka po treningowego i zastanawiamy się co by tu jeszcze zjeść. Późno pora, mało czasu, brak chęci i energii, a w lodówce niewiele składników.
Jak żyć? Tak chciałoby się powiedzieć.
Zawsze warto mieć „żelazną rację” w lodówce. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was przepis na sałatkę caprese, który jest prosty do wykonania, a jednocześnie nie wymaga różnorodnych składników, które dostaniesz tylko w określonych sklepach. Posiłek zbilansowany, pełnowartościowy, a przy użyciu mozzarelli light, dodatkowo o ograniczonej ilości tłuszczu. To będzie jeden z lepszych wyborów na kolację.
Sałatka caprese.
Składniki:
(na 1 porcję sałatki caprese)
- 3/4 opakowania mozzarelli light w „kulce”.
- Dwie garści Liści świeżej bazylii i szpinaku,
- Kilka Pomidorków koktajlowych lub jeden pomidor czerwony,
- Ew. kilka różyczek kalafiora,
- Łyżka oliwy z oliwek,
- Szczypta soli, pieprzu,
- 3-4 kromki pełnoziarnistego pieczywa.
Przepis:
Do miseczki wsypać liście szpinaku i bazylii. Dodać pokrojonego pomidora, ew. małe różyczki kalafiora. Dodać pokrojoną w plastry mozzarellę. Polać oliwą i doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!