Proste gotowanie.
Proste i szybkie przepisy wcale nie muszą być „nie dietetyczne”. Nie ma nic złego w tym, że na co dzień korzystamy tylko z kilku składników, które tworzą nasze dania. Warto, aby w ciągu całego tygodnia spożywać około 60 różnych produktów (wliczając w to również przyprawy), ale jeśli akurat mamy ograniczony czas, to dzisiejszy przepis „makaron z pesto” z powodzeniem możemy przygotować wcześniej i wykorzystać go nawet jako obiad na kilka dni.
Zbilansowane menu.
Bardzo ważne jest aby każdy posiłek, który spożywamy w ciągu dnia był zbilansowany. Zawierał pełnowartościowe źródła trzech głównych składników: białka, węglowodanów i tłuszczy, z obfitą porcją warzyw. Gwarantuje to brak niedoborów i odpowiednie odżywienie naszego organizmu. W dzisiejszej propozycji za białko będzie odpowiedzialna mozzarella, za źródło węglowodanów makaron, a za źródło tłuszczu pesto na bazie oliwy.
Makaron z pesto bazyliowym
Składniki (na 1 porcję):
- 100g makaronu pełne ziarno,
- 3/4 kulki mozzarelli light,
- 1 łyżka oliwy,
- 3-4 garście świeżej bazylii,
- Pół ząbka czosnku
- Łyżka pestek słonecznika
- Garść pomidorów koktajlowych
- Sól, pieprz
- Ew. woda
Przepis:
Przygotuj pesto. Zmiksuj bazylię, oliwę, nasiona słonecznika, czosnek, sól, pieprz, 1/4 porcji mozzarelli. Dolewaj wodę w trakcie miksowania, aby powstała kremowa konsystencja. Makaron ugotuj al’dente. Jeszcze gorący makaron wymieszaj z przygotowanym pesto. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!