Sposób na to jak „przemycić” nielubiane produkty.
Często zastanawiamy się jak sprawić, aby produkty za którymi nie przepadamy trochę bardziej nam smakowały. Najłatwiej „przemycić” je do naszego codziennego jadłospisu za pomocą dań wieloskładnikowych. Gdy robimy tarty, kotlety czy zapiekanki dużo łatwiej sprawić, aby nielubiany przez nas produkt miał zupełnie inny smak. Bardzo często taki składnik pełni też zupełnie inną rolę… W przedstawionym przepisie kasza nada objętości daniu, a cukinia lub inne warzywa sprawią, że kotlety nie będą suche.
Warto zwrócić uwagę, że w taki sposób możemy również postępować, aby manipulować gęstością energetyczną dania i sprawić, aby posiłek miał nas nasycił. Najłatwiejszy do przytoczenia przykład to np. placek marchewkowy, gdzie ilością marchwi możemy sprawić jak duży będzie placek. Wysoka ilość warzyw lub błonnika zapewni pożądaną sytość, szczególnie na dietach redukcyjnych.
No ale koniec tych rozważań. Przejdźmy do przepisu!
Mięsne kotlety z kaszą i warzywami.
Składniki:
(na 2-3 kotlety)
- 1 jajko,
- Kawałek mielonego udźca wołowego,
- Pół cukinii,
- Ćwierć cebuli,
- Łyżka oleju,
- Pół szklanki kaszy (ugotowanej al dente),
- Szczypta soli, pieprzu, papryki ostrej, rozmarynu,
- Do przybrania: pomidorki, kiełki, natka pietruszki.
Przepis:
Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone (można również poprosić sprzedawcę w sklepie o zmielenie). Wsypać do miseczki. Dodać jajko, cukinię startą na tarce lub pokrojoną w kostkę. Kawałek cebuli pokrojonej w drobną kostkę. Wsypać uprzednio ugotowaną i ostudzoną kaszę. Dodać olej, przyprawy i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formując kotlety w dłoni nakładać na blaszkę. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego!