Odżywianie poza domem.
To częsty problem moich podopiecznych. O ile odżywianie około treningowe udaje się zrealizować i na tym polu jest najmniej błędów, o tyle codziennie odżywianie potrafi sprawić trudności.
Dlaczego?
Często wychodząc do pracy nasza przewodnia myśl to: „zjem coś na szybko”. Zwykle okazuję się jednak, że nawet na to czasu za bardzo nie ma, więc jemy niezdrowo łapiąc ciastka od koleżanki zza biurka albo głodzimy się.
Nie możemy zapominać, że regularne odżywianie jest bardzo ważne, zarówno dla komfortu trawiennego, zachowania rygoru dietetycznego jak i odbudowy powysiłkowej. To jak będziemy się odżywiać w ciągu dnia, wpłynie na to jak szybko się zregenerujemy.
Jak sobie z tym poradzić?
Nasza propozycja to przygotować sobie dzień wcześniej większy posiłek do pracy, który podzielimy na kilka porcji. I nie, nie, nie. Żadne przekąski w postaci bananów czy wafli ryżowych, a zdrowe i zbilansowane danie. Większa porcja (na około 2-3 posiłki) w postaci jednego dania, zapewni nam to wszystko co trzeba. W większości przypadków najłatwiejsze będą tzw. dania jednogarnkowe, których czas przygotowania nie przekracza 30-40 minut.
Dzisiejsza propozycja to wołowina po chińsku, która nie dość że jest szybka w przygotowaniu to w pełni zbilansowana. Wpłynie korzystnie zarówno na odbudowę powysiłkową, jak i zapewni energię przed jednostką treningową.
Wołowina po chińsku
Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 250 g antrykotu wołowego
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100 g kapusty pekińskiej
- 200 g mieszanka chińskich warzyw (mrożonych)
- 50 g cukinii
- 10 g sezamu
- 50 g sosu sojowego
- 30 g pieczarek
- 250 g ryżu basmati
- Sól, pieprz, garść świeżej kolendry.
Przepis:
Patelnię rozgrzać, dodać oliwę z oliwek, posiekany czosnek oraz cebulę. Chwilę podsmażyć. Wołowinę pokroić w paski, doprawić pieprzem. Do cebuli dodać wołowinę (układać w odstępach od siebie aby obsmażyła się z każdej strony). Gdy mięso będzie podsmażone zdjąć je z patelni (cebulę i czosnek zostawić). Zwiększyć ogień i wsypać mieszankę warzyw, pokrojoną w słupki cukinię, kapustę, chilli oraz pokrojone grzyby. Smażyć na intensywnym ogniu około 10 min często mieszając. Po tym czasie dodać sól, pieprz, sos sojowy. Wymieszać dokładnie. Ryż ugotować, dodać do warzyw. Danie posypać sezamem oraz kolendrą.
Smacznego!