„Odchudzone” dania na świątecznym stole.
Okres przedświąteczny i same święta to czas, kiedy często przestajemy kontrolować dzienny bilans kaloryczny, a pochłania nas wir zakupów, gotowania.. no i oczywiście jedzenia.
Na co zwrócić uwagę aby nie przytyć przez ten czas?
Warto pomyśleć czy nie zastąpić części dań, które znajdą się na naszym stole ich „odchudzonymi” wersjami. Idealnym przykładem takiego dania jest nasza szarlotka. Smakiem bardzo podobna do wersji oryginalnej, a kompozycja składników i ich dobór sprawia, że danie jest nisko glikemiczne, a spożycie w umiarkowanej porcji, nie wpłynie negatywnie na cyferki na wadze.
Użyta do szarlotki mąka jaglana i cukier zastąpiony erytrolem są niemalże niewyczuwalne, co sprawia, że smakowitość deseru jest utrzymana na wysokim poziomie. I to właśnie w tym wszystkim chodzi.
Jest bardzo dużo propozycji takich dań, które z pozoru wydają się „nie dietetyczne”, ale zastosowane składniki sprawiają, że przybierają „fit” formę.
Musimy jednak pamiętać, że nie zawsze takie „odchudzone” danie jak będzie równie smaczne jak oryginał. Dlatego zachęcamy przepis przetestować zanim poczęstujemy nim rodzinę przy świątecznym stole.
Niekiedy może okazać się, że nie będzie to strzał w dziesiątkę.
Fit szarlotka.
Składniki:
(na 2-3 porcje szarlotki)
- 1 szklanka mąki jaglanej,
- 1/5 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej,
- 4 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 1 średnie jabłko,
- 3 łyżki erytrolu,
- Łyżka soku z cytryny,
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta ziaren wanilii,
- Pół łyżeczki cynamonu.
Przepis:
Mąkę jaglaną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, wanilią i cynamonem. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i zagnieść ciasto kruche (robotem lub w misce lub na stolnicy). Rozcierając składniki na kruszonkę pod koniec dodać masło oraz jajko, do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na dno i boki formy, wyklejając spód palcami. Schować do lodówki na 30 min do schłodzenia. W tym czasie pokroić jabłko na kawałki, polać sokiem z cytryny i doprawić cynamonem. Uprażyć pod przykryciem. Gotowe jabłka wyłożyć na ciasto. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 40 minut (lub na złoty kolor).
Smacznego!