Owoce sezonowe. Dlaczego warto je spożywać?
Zacznijmy od tego, że produkt sezonowy, szczególnie ten wyprodukowany w naszych nadal dość tradycyjnych gospodarstwach rolnych, z reguły będzie „lepszy” od jego importowanego odpowiednika.
W przypadku np. truskawek przemawia za tym kolor, smak i nawet zapach. Te parametry świadczą też o wyższej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów.
Owoce i warzywa kupowane poza sezonem mogą mieć mniej intensywny smak, jak i zapach oraz zawierać więcej szkodliwych substancji chemicznych – pestycydów, czy też nawozów sztucznych – azotanów. Nie zagrażają one nam w bezpośredni sposób, jednak spożywane regularnie i w zbyt dużych ilościach mogą niekorzystnie wpływać na stan naszego zdrowia.
Wybierając produkty sezonowe można kierować się również względami ekonomicznymi – są one z reguły tańsze, ponieważ znikają często koszty związane z ich transportem i przechowywaniem, a producent chce sprzedać swój towar jak najszybciej. Zimą cena importowanej truskawki, potrafi wynosić nawet do 30 zł za kilogram. A w sezonie? To już 8-10 zł, a w skupie nawet 4-5 zł za kilogram.
Dlatego warto sprawdzać, na które produkty panuje obecnie sezon i właśnie je wybierać do codziennego jadłospisu.
Przetwory z produktów sezonowych.
Jeśli posiadacie trochę więcej czasu oraz miejsca w domowej spiżarce, możecie spróbować przygotować przetwory wykorzystując właśnie sezonowe produkty.
Warto przynajmniej raz w roku kupić większą ilość (10-20 kg) warzyw lub owoców, na które akurat panuje sezon. Kupując 20 kg truskawek po 4-5 zł za kilogram, jesteśmy w stanie przygotować mnóstwo domowego musu i dżemu, który po zawekowaniu będzie przez długi czas przydatny do spożycia. Zapasy możemy wykorzystać zimą zamiast kupować wtedy nasycone cukrem, „sztuczne” dżemy.
Sezonowe placki z truskawkami.
Już niedługo pojawią się u nas przepisy na domowe dżemy bez cukru, które smakują wyśmienicie.
Tymczasem mamy dla Was przepis na przepyszne placki z truskawkami.
Składniki:
(na 2-3 sztuki placków)
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- szklanka truskawek
- 2 łyżki erytrolu
- 100ml mleka roślinnego
- łyżeczka sody oczyszczonej i cynamonu
- Kilka kropel oleju w spray’u
- 3-4 liście mięty
- ew. woda gazowana.
Przepis:
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko oraz mleko. Wsypać sodę, cynamon i rozpuszczony erytrol. Całość dokładnie zmiksować. Dodać przekrojone na pół sezonowe truskawki i ponownie wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie za gęsta dolać wody gazowanej. Smażyć na patelni pokrytej niewielką ilością oleju w spray’u i podawać ze świeżą miętą.
Smacznego!