Przejdź do treści
Na Osi - Kolarska Przestrzeń
  • Pakiety
    • Jak wygląda współpraca?
    • Jak to wygląda w praktyce?
    • Pakiety
    • Jak pracujemy?
    • Zaufali nam
    • FAQ
  • Obozy
    • Dlaczego warto?
    • Aktualne obozy
    • Nasza kadra
    • Byli z nami
    • FAQ
  • O nas
    • My jako zespół
    • Kim jesteśmy?
    • Nasz pomysł
    • Nasz zespół
    • Co u nas słychać?
  • Drużyna
  • Partnerzy
  • Blog
  • Kontakt
  • Pakiety
    • Jak wygląda współpraca?
    • Jak to wygląda w praktyce?
    • Pakiety
    • Jak pracujemy?
    • Zaufali nam
    • FAQ
  • Obozy
    • Dlaczego warto?
    • Aktualne obozy
    • Nasza kadra
    • Byli z nami
    • FAQ
  • O nas
    • My jako zespół
    • Kim jesteśmy?
    • Nasz pomysł
    • Nasz zespół
    • Co u nas słychać?
  • Drużyna
  • Partnerzy
  • Blog
  • Kontakt
  • Dietetyka, Przepisy dieta kolarska

Wybierajmy sezonowe produkty. Przepis na placki z truskawkami.

Sezonowe owoce. Intensywny smak i zapach, duża zawartość witamin i minerałów, najczęściej również lepsza cena.

Owoce sezonowe. Dlaczego warto je spożywać?

Zacznijmy od tego, że produkt sezonowy, szczególnie ten wyprodukowany w naszych nadal dość tradycyjnych gospodarstwach rolnych, z reguły będzie „lepszy” od jego importowanego odpowiednika.

W przypadku np. truskawek przemawia za tym kolor, smak i nawet zapach. Te parametry świadczą też o wyższej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów.

Owoce i warzywa kupowane poza sezonem mogą mieć mniej intensywny smak, jak i zapach oraz zawierać więcej szkodliwych substancji chemicznych – pestycydów, czy też nawozów sztucznych – azotanów. Nie zagrażają one nam w bezpośredni sposób, jednak spożywane regularnie i w zbyt dużych ilościach mogą niekorzystnie wpływać na stan naszego zdrowia.

Wybierając produkty sezonowe można kierować się również względami ekonomicznymi – są one z reguły tańsze, ponieważ znikają często koszty związane z ich transportem i przechowywaniem, a producent chce sprzedać swój towar jak najszybciej. Zimą cena importowanej truskawki, potrafi wynosić nawet do 30 zł za kilogram. A w sezonie? To już 8-10 zł, a w skupie nawet 4-5 zł za kilogram.

Dlatego warto sprawdzać, na które produkty panuje obecnie sezon i właśnie je wybierać do codziennego jadłospisu.

Produkty sezonowe – rodzime, smaczne i zdrowe.

Przetwory z produktów sezonowych.

Jeśli posiadacie trochę więcej czasu oraz miejsca w domowej spiżarce, możecie spróbować przygotować przetwory wykorzystując właśnie sezonowe produkty.

Warto przynajmniej raz w roku kupić większą ilość (10-20 kg) warzyw lub owoców, na które akurat panuje sezon. Kupując 20 kg truskawek po 4-5 zł za kilogram, jesteśmy w stanie przygotować mnóstwo domowego musu i dżemu, który po zawekowaniu będzie przez długi czas przydatny do spożycia. Zapasy możemy wykorzystać zimą zamiast kupować wtedy nasycone cukrem, „sztuczne” dżemy.

Już niedługo przepis na domowe dżemy bez cukru na naszym blogu.

Sezonowe placki z truskawkami.

Już niedługo pojawią się u nas przepisy na domowe dżemy bez cukru, które smakują wyśmienicie.

Tymczasem mamy dla Was przepis na przepyszne placki z truskawkami.

Sezonowo znaczy smacznie.

Składniki:

(na 2-3 sztuki placków)

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szklanka truskawek
  • 2 łyżki erytrolu
  • 100ml mleka roślinnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej i cynamonu
  • Kilka kropel oleju w spray’u
  • 3-4 liście mięty
  • ew. woda gazowana.

Przepis:

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko oraz mleko. Wsypać sodę, cynamon i rozpuszczony erytrol. Całość dokładnie zmiksować. Dodać przekrojone na pół sezonowe truskawki i ponownie wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie za gęsta dolać wody gazowanej. Smażyć na patelni pokrytej niewielką ilością oleju w spray’u i podawać ze świeżą miętą.

Smacznego!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie
  • Ćwiczenia siłowe (5)
  • Dietetyka (53)
  • Nasze obozy (5)
  • Ogólne (37)
  • Przepisy dieta kolarska (29)
  • Testy sprzętu (10)
  • Trening (36)
  • Wyścigi (11)
O blogu

Zagadnienia dietetyczne, metodyka treningów, relacje z obozów, testy sprzętu, a także wiele innych informacji, znajdziesz właśnie tutaj. 

Jeśli jesteś ciekawy co słychać u nas oraz w całym kolarskim świecie, zapraszamy do lektury.

Ostatnie wpisy
Dietetyka

Pizza w diecie kolarza?

4 marca, 2021
Fi pierniczki
Dietetyka

FIT pierniczki na święta!

18 grudnia, 2020
wywiad z dietetykiem
Dietetyka

Dlaczego dietetyk potrzebuje… dietetyka?!

2 grudnia, 2020
Nasz FB
PrevPoprzedni5 wskazówek jak zbudować posiłek przedwyścigowy
NastępnyUltramaraton kolarski – Pierścień Tysiąca Jezior – 610km non-stopNastępny

Regulaminy

  • Regulamin Świadczenia Usług
  • Regulamin Usług Turystycznych
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt
  • Regulamin Świadczenia Usług
  • Regulamin Usług Turystycznych
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt

Dane firmy

Na Osi Sp. z o.o.
Ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
NIP 5273032071 KRS 0001006392

Zapisz się do newslettera

Bądź na osi nowości – otrzymuj informacje o aktualnej ofercie, nowych artykułach i promocjach.

Zapisz się

© 2020 Wszelkie prawa zastrzeżone

Nie przegap żadnej nowości!

Dołącz do naszego newsletter’a, aby otrzymywać wartościowe materiały i nowości bezpośrednio na swoją skrzynkę pocztową.

Dodatkowo odbierz darmowy fragment naszego e-book’a „Kolarskie menu w 20 minut!”, gdzie znajdziesz szybkie i smaczne przepisy na dzień treningowy.