Słowem wstępu.
Definicja „diety”.
Dieta… kojarzy mi się z „okresem”, w którym zmieniamy nawyki żywieniowe, aby osiągnąć wyznaczony cel, a następnie powracamy do poprzedniego sposobu odżywiania. Co osiągamy? Efekt „jojo”, czyli wracamy do takiego samego wyglądu jak przed „dietą”. Jest to w całości oczywisty i poparty logiką proces.
To może zacznijmy inaczej?
Zamiast wprowadzać tzw. „dietę” postarajmy się stworzyć właściwy, skuteczny, a co najważniejsze na miarę naszych możliwości, system odżywiania. Taki system będziemy stosować przez całe nasze życie, skrupulatnie realizując założenia.
Jak to zrobić?
Zacznijmy od określenia naszych oczekiwań i możliwości. System żywieniowy musi być realny do wykonania, a co najważniejsze nie powinien nas bardziej angażować, niż możemy sobie na to pozwolić. To będzie tylko powodować rezygnacja i frustrację.
Wolniej nie znaczy gorzej.
To prawda, taki plan nie będzie tak skuteczny i rezultaty nie będą tak spektakularne jak całkowita zmiana naszego systemu odżywiania wg. obecnie panujących standardów i dogmatów, jednak na pewno będzie skuteczny.
Kolorowe i apetyczne dania w social mediach.
Doszliśmy do meritum, czyli tematu naszego dzisiejszego artykułu. Często decydujemy się na zmianę nawyków żywieniowych przez pryzmat tego, jak wyglądają dania blogerów czy cateringów na instagramie i podejmujemy spontaniczną decyzję… też tak chce!
Pytanie tylko: czy też tak potrafię?
Zderzenie z rzeczywistością.
No właśnie. Nie ukrywam, że często się z tym spotykam. Dlatego zawsze rozpoczynam układanie planu dietetycznego od określenia możliwości i umiejętności podopiecznego. Fajnie jest przygotować urozmaicone i kolorowe menu, ale nie zawsze znajdujemy czas na spędzanie długich godzin w kuchni, aby te dania przygotować. Musimy pamiętać, że dużo łatwiej początkującemu przygotować makaron z pesto, który też będzie zbilansowanym daniem niż wolno pieczoną wieprzowinę, której wykonanie będzie trwać kilka godzin.
Prosta kuchnia…
…nie jest niczym złym. Łatwe przepisy również mogą być smaczne jak i w pełni pełnowartościowe. A co najważniejsze nie zajmują czasu, którego ciągle brakuje. Oczywiście wygląd takiego dania znacznie odbiega od Instagram’owych „ideałów”. Ale my powinniśmy się skupić na realizacji planu dietetycznego.
Nie każdy takiego menu oczekuje. Dla jednych jedzenie to rozrywka, na którą lubią poświęcać czas, a dla innych składniki, które muszą dostarczyć aby organizm właściwie funkcjonował. Mamy bardzo różne podejścia, a dobry dietetyk powinien te podejścia szanować i obudować odpowiednim planem dietetycznym.
Nasze przepisy są na każdego „uszyte”. Więcej na naszym blogu.
Podsumowanie.
W ofercie Na Osi posiadamy plany dietetyczne i przepisy dla amatorów wyszukanego gotowania jak i wielbicieli nieskomplikowanych dań. Możemy przygotować dla Ciebie wieloskładnikowe i urozmaicone menu, jak i proste i szybkie dania, gdzie każdy przepis nie przekroczy 20 minut wykonania.
Tym co mnie wyróżnia jako dietetyka to elastyczność w komponowaniu menu. Każdy plan dietetyczny powinien być dopasowany do preferencji.
Cytując klasyka – „Dieta jest dla nas, a nie my dla diety”.
Damian Pazikowski
Dietetyk sportowy i kliniczny.