Kanapka kanapce nie równa.
W powszechnej opinii publicznej uważana jest za nie dietetyczne danie. Jest to oczywiście mit. Samodzielnie zrobiona, z nieprzetworzonych produktów i właściwie zbilansowana kanapka, może być cennym posiłkiem w jadłospisie.
Na co zwrócić uwagę?
Na pewno gotowa kanapka ze stacji benzynowej czy dyskontu spożywczego nie będzie właściwym wyborem. Bardzo często nie jesteśmy w stanie rozpoznać z czego zrobiony jest sos, a jakość pieczywa pozostawia wiele do życzenia. Dodatkowo źródło białka jak np. wędlina, może być wątpliwej jakości.
Z mojej praktyki dietetyka zawsze sugeruję, że kanapka jest posiłkiem, który możemy zrobić samemu i nie jest to czasochłonne.
Szybka wizyta w sklepie, gdzie wybierzemy dobry chleb na zakwasie, chudą wędlinę oraz świeże sezonowe warzywa. Warto wzbogacić kanapkę o dobre źródło tłuszczu jak na przykład awokado. Odpowiedni bilans składników i taka kanapka, wpisuje się w kanony zdrowego odżywiania.
Zrobienie domowej kanapki jest proste, tylko wymaga od nas odrobinę inwencji no i chęci, które przy realizacji planu żywieniowego powinny być kluczowe, ponieważ gwarantują jego skuteczność.
Pełnoziarnista kanapka z jajkiem.
Składniki:
(na 1 kanapkę)
- 1 bułka pełnoziarnista lub 2-3 kromki chleba żytniego,
- Ćwiartka awokado oraz łyżka skyr’a wysokobiałkowego,
- 1 jajko,
- Kilka plasterków pomidora,
- Garść kiełków i poszatkowanej natki pietruszki,
- Łyżka pestek słonecznika lub dyni,
- Szczypta soli, pieprzu.
Przepis:
Chleb pokroić na kromki lub bułkę na pół. Jajko ugotować na twardo lub zrobić sadzone. Pieczywo posmarować skyr’em, ułożyć garść kiełków, pomidora i plaster awokado. Przystroić poszatkowaną natką pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!