Obiad do pracy
Już niejednokrotnie pisaliśmy o tym jak ważne jest, aby nasze codzienne menu było urozmaicone i smaczne. W innym wypadku trzymanie się planu żywieniowego może stać się niewykonalne.
Jak znaleźć na to czas? To nie jest aż tak trudne! Złożone dania wcale nie muszą być pracochłonne.
Posiłki warto planować i do pracy zabierać ze sobą choćby obiady. Improwizacja w ciągu dnia bywa niekorzystna dla naszego zdrowia i sylwetki. Zwykle zdarza się, że sięgamy po mocno przetworzone „gotowce” lub fast food’y. Choć mimo wszystko jest to lepsze wyjście niż pominięcie posiłku, które też często się zdarza, jeśli wciągnie nas wir pracy, to w tym przypadku brak planu kończy się dla nas z reguły mało korzystnie.
Osoba aktywna fizyczna, a w szczególności sportowiec, powinna dbać o odpowiednie odżywianie. Kluczem do budowy i utrzymania formy oraz odpowiedniej regeneracji są zbilansowane posiłki, bogate w pełnowartościowe źródła białka, węglowodanów i tłuszczy, wraz z solidną porcją świeżych warzyw lub owoców.
Dzisiaj mamy dla Was właśnie taką propozycję.
Halibut z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.
Składniki (na 1 porcję):
- 100g fileta ze świeżego dorsza,
- 20g płatków kukurydzianych,
- Pół jajka,
- 4-5 ziemniaków,
- Dwie łyżki oliwy z oliwek,
- Przyprawa do ziemniaków,
- Warzywa: Pomidor, ogórek, cykoria, rukola,
- Ew. łyżka glazy balsamicznej,
- Sól, pieprz
Przepis:
Halibuta pokrój na filety. Płatki kukurydziane rozgnieć w moździerzu. Jajko przełóż do miseczki i dopraw solą i pieprzem. Panieruj filety z halibuta, najpierw w jajku, potem w płatkach. Ziemniaki pokrój na ćwiartki, wymieszaj z gotową przyprawą do ziemniaków i oliwą. Ziemniaki oraz rybę ułóż na blaszce do pieczenia. Rybę piecz około 20-25 minut, ziemniaczki około 45 minut, do chrupiącej skórki. Przygotuj warzywa. Pomidorki, cykorię, ogórka lub inne warzywa dopraw solą i pieprzem oraz polej glazą balsamiczną. Obiad gotowy!
Smacznego!