Ser wysokobiałkowy?
Ser piórko jest produktem, który składem nie przypomina sera. W 100g zawiera 164 kalorie w tym 2.7 grama tłuszczu i 35g białka. Zwykły ser żółty to zwykle 300-350 kalorii w tym ok. 20-30g tłuszczu i 15-20g białka.
Widać różnicę prawda?
Moje pierwsze wyobrażenie było takie, że będzie to raczej niskokaloryczny twaróg, a nie typowy ser żółty, który możemy zapiec czy roztopić. Mimo zupełnie odmiennego składu smak i konsystencja są niemal identyczne.
Gdzie zatem jest haczyk?
Nie ma, no może jeden. Jego dostępność jest ograniczona. Ja zwykle kupuję go w auchan lub innym dużym dyskoncie.
W jaki sposób go wykorzystać w kuchni?
Nasza dzisiejsza propozycja to świetna niskokaloryczna przekąska, która ułatwi Wam uzupełnienie białka w diecie.
Papryka faszerowana niskokalorycznym serkiem i pieczarkami.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 papryka,
- 10 dużych pieczarek,
- 1/2 pomidora
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Łyżeczka masła,
- 70g tartego sera piórko
- Szczypta soli, pieprzu, papryki ostrej.
- Do przybrania: natka pietruszki.
Przepis:
Papryki przekroić na pół. Oczyścić i zapiec w piekarniku w 200 stopniach około 15 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać masło, wsypać posiekany czosnek i cebulę. Zeszklić. Dodać uprzednio starte pieczarki i poddusić około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i poszatkowaną natkę. Dusić kolejne 5 minut. Papryki faszerować, posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i zapiekać do roztopienia sera.
Smacznego!