Zdrowo – niezdrowe dania…
Jednym z najczęstszych pytań, które moi podopieczni mi zadają, to czy na nowej diecie będę mógł zjeść pizzę, ciastko z cukierni lub napić się piwa?
W większości przypadków odpowiedź nie jest prosta i brzmi „to zależy”.
Moje podejście w kontekście układania planów dietetycznych jest dość kontrowersyjne. Nie tłumaczę i nie sugeruję, że wszystko albo nic czyli 100% diety lub porażka. To nie jest zero – jedynkowe, a my jesteśmy tylko ludźmi i potrzebujemy czasem odreagować i zrobić sobie popularny w dzisiejszych czasach „diet break”.
Gdy trafia do mnie podopieczny i mówi „bez 2 piw czy pizzy w tygodniu nie dam rady”, w takim wypadku układając plan staram się uwzględnić jego życzenie w jadłospisie. Dlaczego tak robię? Przecież alkohol ma szereg wad! Wychodzę z prostego założenia, że i tak by je wypił. Za to ja uwzględniając je w planie mam wpływ na porę spożycia i całkowitą kaloryczność diety. Taką samą zasadę wyznaję w przypadku innych żywieniowych „grzeszków”.
Staram się również zadbać o urozmaicenie jadłospisu i znalezienie alternatyw do wysokokalorycznych i przetworzonych posiłków.
Takim właśnie daniem jest pizza na spodzie z kalafiora, którą Wam dzisiaj prezentuję. Dobrej jakości mozzarella, salami oraz odpowiednia ilość warzyw sprawi, że znajdziemy właściwy balans i kompromis dietetyczny.
Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki:
(na 1-2 porcje)
- 1/4 kalafiora
- 1 jajko
- Łyżka oleju rzepakowego
- 3 Łyżki koncentratu pomidorowego (lub sosu do pizzy)
- 4 duże łyżki startego parmezanu
- Pół kulki mozzarelli
- Kilka plasterków salami
- Kilka pieczarek
- Pół małej cebuli czerwonej
- Szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
- Kilka listków świeżej bazyli
- Opcjonalnie: Rukola i pomidorki koktajlowe
Przepis:
- Zagotować wodę.
- Rozgrzać piekarnik do 190 st. C (termoobieg)
- Kalafiora rozdrobnić w malakserze, aby miał konsystencję ryżu. Wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem ok 8 minut.
- Ugotowanego kalafiora bardzo dokładnie odcedzić i odcisnąć.
- Przełożyć kalafiora do miski, dodać jajka, starty parmezan i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
- Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na papier ułożyć kalafiorowy spód do pizzy. (Ważne aby kalafior był w miarę cienko rozprowadzony.) Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min.
- Wyjąć pizzę, posmarować koncentratem lub sosem do pizzy, posypać ziołami prowansalskimi, pieczarkami oraz cebulą pokrojoną w piórka. Posypać tartą mozzarellą i ułożyć plasterki wędliny. Piec 15 minut. Przed podaniem posypać świezą rukolą, bazylią i ułożyć pomidorki koktajlowe.
Smacznego!