Mąka owsiana do wypieków.
Od wieków przyjęło się, że jeśli robimy ciasta to korzystamy tylko z maki pszennej, no może czasem z pełnoziarnistej. Gdy kilka lat temu, gdy mojej babci wspomniałem o mące jaglanej czy owsianej zrobiła wielkie oczy i powiedziała, że z tego żadne ciasto nie wyjdzie.
Co stało się potem?
Zajadała placki owsiane ze smakiem i była zdziwiona, że jednak można.
Zalety korzystania z mąki owsianej.
Mąka owsiana to nic innego jak poddane mieleniu płatki owsiane. Najlepiej jeśli zmielimy je samodzielnie.
Płatki owsiane bogate są w błonnik, który korzystnie wpływa na proces odchudzania. Zawierają też magnez oraz tryptofan, które korzystnie wpłyną na proces zasypiania. Dodatkowo są niskoglikemiczne, a więc wskazane dla osób, mających problem z kontrolą glikemii.
Owsiane babeczki bananowe
Składniki:
(na 2-3 sztuki)
- 80 g mąki owsianej,
- 1 jajko,
- 1 banan
- 50 g tartej marchwi,
- 2 łyżki erytrolu,
- 150ml mleka,
- Łyżeczka sody oczyszczonej,
- Łyżeczka cynamonu,
- Łyżka oleju rzepakowego
Przepis:
Do miski wsypać mąkę owsianą. Dodać jajko, rozgniecionego banana, mleko oraz startą na tarce marchewkę. Wsypać sodę, cynamon i rozpuszczony erytrol. Całość dokładnie zmiksować. Formy na babeczki natrzeć odrobiną oleju i wlać uprzednio przygotowaną masę. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 min do suchego patyczka.
Smacznego!