Fit przepisy w praktyce.
Fit, fit, fit…. Internet pełny jest przepisów na dietetyczne desery, które mają być alternatywą dla „niezdrowych” oryginalnych ciast czy batonów.
Bardzo często jest tak, że fit wersje w niczym nie przypominają swoich oryginalnych odpowiedników. Niestety kasza jaglana wymieszana z wiórkami kokosowymi nigdy nie będzie smakować tak jak baton bounty.
I magia przepisu znika…
Dziś przygotowaliśmy dla was, wykonane przez nas fit pierniczki, które smakują TAK jak oryginalne, a jednocześnie są właściwie zbalansowane.
Bezglutenowe i wysokobiałkowe czyli fit.
Niewątpliwie wadą większości ciast czy deserów, w tym właśnie pierniczków jest to, że są przygotowane na białym cukrze i zwykłej pszennej mące. Sprawia to, że posiadają bardzo wysoki indeks glikemiczny i powodują nieporządany wyrzut cukru we krwi.
Nasze pierniczki nie tylko są niskoglikemiczne, ale także właściwie zbilansowane. Wysoka podaż protein oraz przewaga węglowodanów złożonych sprawia, że jest to fit przekąska w całości wpisana w kanony zdrowego odżywiania.
No bo co to za święta bez.. pierniczków?!
Przepis:
Nasze fit pierniczki to świetna alternatywa do „gotowych” ciasteczek. Idealne do kolarskiej „kaffki” po ciężkim i wyczerpującym treningu. Możesz zrobić ich więcej i przechowywać w szczelnym słoiku, w suchych warunkach.
P.S. Słoik lepiej schować do szafki, „na widoku” bardzo szybko znikają!
Składniki:
(gramatura składników na około 15-20 pierniczków)
- 150g mąki jaglanej
- 2 łyżki miodu
- 30g białka w proszku o smaku piernika lub naturalnym
- 10g mleka 1.5%
- 10g przyprawy do piernika
- 20g oleju kokosowego
- 5g sody oczyszczonej
- 10g erytrolu
- 1 jajko
Sposób wykonania:
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Podgrzej miód (np. w mikrofali) i dodaj do suchych składników.
- Dodaj mleko do masy.
- Wyrabiaj ciasto około 5 minut do uzyskania spójnej konsystencji.
- Gdy ciasto będzie gotowe, na posypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto i wykrawaj pierniczki.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. c piekarniku przez 10-12 min.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w słoiczku, który sprawdzi się jako dekoracja stołu.
Smacznego!
Ze świątecznymi życzeniami Zespół Na Osi – Kolarska Przestrzeń!