Przejdź do treści
Na Osi - Kolarska Przestrzeń
  • Pakiety
    • Jak wygląda współpraca?
    • Jak to wygląda w praktyce?
    • Pakiety
    • Jak pracujemy?
    • Zaufali nam
    • FAQ
  • Obozy
    • Dlaczego warto?
    • Aktualne obozy
    • Nasza kadra
    • Byli z nami
    • FAQ
  • O nas
    • My jako zespół
    • Kim jesteśmy?
    • Nasz pomysł
    • Nasz zespół
    • Co u nas słychać?
  • Drużyna
  • Partnerzy
  • Blog
  • Kontakt
  • Pakiety
    • Jak wygląda współpraca?
    • Jak to wygląda w praktyce?
    • Pakiety
    • Jak pracujemy?
    • Zaufali nam
    • FAQ
  • Obozy
    • Dlaczego warto?
    • Aktualne obozy
    • Nasza kadra
    • Byli z nami
    • FAQ
  • O nas
    • My jako zespół
    • Kim jesteśmy?
    • Nasz pomysł
    • Nasz zespół
    • Co u nas słychać?
  • Drużyna
  • Partnerzy
  • Blog
  • Kontakt
  • Dietetyka, Ogólne, Przepisy dieta kolarska

Domowa pizza High Carb

Długi i wyczerpujący trening? To dobry moment, aby dostarczyć dużą dawkę węglowodanów. Nasza pizza to strzał w 10tkę!

Czy pizza to fast-food?

Pizza powszechnie uznawana jest za fast – food. Panuje przekonanie, że powinniśmy wystrzegać się jej jak ognia. Co jest więc takiego złego w pizzy? Jak zwykle, to zależy.

To fakt, pizza z „sieciówki” jest zwykle bardzo tłusta, a duże ilości sera oraz sosu sprawiają, że dawka tłuszczu jest w niej ekstremalna. Tłuszcz to składnik wysokoenergetyczny, co sprawia, że kilka kawałków takiej pizzy może znacznie zniwelować nasz wydatek energetyczny, nawet gdy tego dnia wykonamy 4-5 godzinny trening.

Sam w sobie tłuszcz jest niezbędny w diecie, jednak po pierwsze nie aż w takich ilościach, a po drugie po bardzo męczącym treningu jego duża ilość nie będzie wskazana. I to nie tylko z punktu spowolnienia regeneracji, ale i naszego samopoczucia. Przy tak dużej konsumpcji tłuszczu będziemy się czuć ociężale.

A może domowa wersja pizzy?

Zatem domowa pizza? Tak!

Można zrobić pizzę, która będzie wysokowęglowodanowa, a zarazem posiadała umiarkowaną podaż tłuszczu. Jak to osiągnąć? Bardzo prosto! Sos można zrobić na jogurcie lub serze skyr, a sera użyć odtłuszczonego. Taka pizza dostarczy zarówno spore ilości węglowodanów jak i odpowiednią podaż dobrej jakości białka. A również sam tłuszcz będzie na akceptowalnym poziomie.

To jak? Czas na przepis?

Po więcej przepisów zapraszamy na nasz blog.

Nasz przepis na domową pizzę

Składniki (na 3 porcje):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • łyżeczka drożdży;
  • 1/4 szklanki wody;
  • łyżeczka cukru;
  • łyżka oliwy;
  • szczypta soli;
  • kulka mozzarelli light;
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego;
  • 1/2 cebuli czerwonej;
  • garść rukoli;
  • kilka pomidorów koktajlowych.

Przepis:

Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, drożdże, wlać letnią wodę (to ważne, żeby woda nie była za gorąca), dodać oliwę (nie całą porcję – ilość dobrać do konsystencji). Zagnieść ciasto tak, aby było sprężyste (można wyrabiać w robocie z „hakiem” lub w thermomixie). Ciasto przykryć ścierką i odstawić do podwojenia objętości na około 60 min. Ciasto można też przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki. Piekarnik nagrzać do 250 st. C. Ciasto wyjąc na oprószony mąką blat i rozciągnąć na okrąg o średnicy ok 15-20 cm. Ciasto posmarować przecierem, na wierzch ułożyć plastry mozzarelli i cebulę pokrojoną w piórka. Włożyć do piekarnika i piec przez ok 10- 15 min, aż ciasto się zarumieni. Na upieczoną pizzę ułożyć pokrojone na pół pomidorki oraz rukolę.

Smacznego!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie
  • Ćwiczenia siłowe (5)
  • Dietetyka (53)
  • Nasze obozy (5)
  • Ogólne (37)
  • Przepisy dieta kolarska (29)
  • Testy sprzętu (10)
  • Trening (36)
  • Wyścigi (11)
O blogu

Zagadnienia dietetyczne, metodyka treningów, relacje z obozów, testy sprzętu, a także wiele innych informacji, znajdziesz właśnie tutaj. 

Jeśli jesteś ciekawy co słychać u nas oraz w całym kolarskim świecie, zapraszamy do lektury.

Ostatnie wpisy
wywiad z dietetykiem
Dietetyka

Dlaczego dietetyk potrzebuje… dietetyka?!

2 grudnia, 2020
Dietetyka

Wielkanocna dieta w praktyce. 5 praktycznych wskazówek na Święta.

3 kwietnia, 2023
Ćwiczenia siłowe

Dlaczego kolarz powinien trenować na siłowni?

9 listopada, 2022
Nasz FB
PrevPoprzedniGravelowy raj
NastępnyTrening kolarski po Covid19Następny

Regulaminy

  • Regulamin Świadczenia Usług
  • Regulamin Usług Turystycznych
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt
  • Regulamin Świadczenia Usług
  • Regulamin Usług Turystycznych
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt

Dane firmy

Na Osi Sp. z o.o.
Ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
NIP 5273032071 KRS 0001006392

Zapisz się do newslettera

Bądź na osi nowości – otrzymuj informacje o aktualnej ofercie, nowych artykułach i promocjach.

Zapisz się

© 2020 Wszelkie prawa zastrzeżone

Nie przegap żadnej nowości!

Dołącz do naszego newsletter’a, aby otrzymywać wartościowe materiały i nowości bezpośrednio na swoją skrzynkę pocztową.

Dodatkowo odbierz darmowy fragment naszego e-book’a „Kolarskie menu w 20 minut!”, gdzie znajdziesz szybkie i smaczne przepisy na dzień treningowy.