Czy pizza to fast-food?
Pizza powszechnie uznawana jest za fast – food. Panuje przekonanie, że powinniśmy wystrzegać się jej jak ognia. Co jest więc takiego złego w pizzy? Jak zwykle, to zależy.
To fakt, pizza z „sieciówki” jest zwykle bardzo tłusta, a duże ilości sera oraz sosu sprawiają, że dawka tłuszczu jest w niej ekstremalna. Tłuszcz to składnik wysokoenergetyczny, co sprawia, że kilka kawałków takiej pizzy może znacznie zniwelować nasz wydatek energetyczny, nawet gdy tego dnia wykonamy 4-5 godzinny trening.
Sam w sobie tłuszcz jest niezbędny w diecie, jednak po pierwsze nie aż w takich ilościach, a po drugie po bardzo męczącym treningu jego duża ilość nie będzie wskazana. I to nie tylko z punktu spowolnienia regeneracji, ale i naszego samopoczucia. Przy tak dużej konsumpcji tłuszczu będziemy się czuć ociężale.
A może domowa wersja pizzy?
Zatem domowa pizza? Tak!
Można zrobić pizzę, która będzie wysokowęglowodanowa, a zarazem posiadała umiarkowaną podaż tłuszczu. Jak to osiągnąć? Bardzo prosto! Sos można zrobić na jogurcie lub serze skyr, a sera użyć odtłuszczonego. Taka pizza dostarczy zarówno spore ilości węglowodanów jak i odpowiednią podaż dobrej jakości białka. A również sam tłuszcz będzie na akceptowalnym poziomie.
To jak? Czas na przepis?
Nasz przepis na domową pizzę
Składniki (na 3 porcje):
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- łyżeczka drożdży;
- 1/4 szklanki wody;
- łyżeczka cukru;
- łyżka oliwy;
- szczypta soli;
- kulka mozzarelli light;
- kilka łyżek przecieru pomidorowego;
- 1/2 cebuli czerwonej;
- garść rukoli;
- kilka pomidorów koktajlowych.
Przepis:
Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, drożdże, wlać letnią wodę (to ważne, żeby woda nie była za gorąca), dodać oliwę (nie całą porcję – ilość dobrać do konsystencji). Zagnieść ciasto tak, aby było sprężyste (można wyrabiać w robocie z „hakiem” lub w thermomixie). Ciasto przykryć ścierką i odstawić do podwojenia objętości na około 60 min. Ciasto można też przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki. Piekarnik nagrzać do 250 st. C. Ciasto wyjąc na oprószony mąką blat i rozciągnąć na okrąg o średnicy ok 15-20 cm. Ciasto posmarować przecierem, na wierzch ułożyć plastry mozzarelli i cebulę pokrojoną w piórka. Włożyć do piekarnika i piec przez ok 10- 15 min, aż ciasto się zarumieni. Na upieczoną pizzę ułożyć pokrojone na pół pomidorki oraz rukolę.
Smacznego!