Długi dzień na rowerze.
Pizza powszechnie uznawana jest za fast – food. Panuje przekonanie, że powinniśmy wystrzegać się jej jak ognia.
Co jest więc takiego złego w pizzy?
To zależy.
Pizza z „sieciówki” zwykle jest bardzo tłusta, duże ilości sera oraz sosu sprawiają, że dawka tłuszczu jest ekstremalna. Tłuszcz to składnik wysoko energetyczny, co powoduje, że kilka kawałków takiej pizzy może znacznie zniwelować wydatek energetyczny nawet przy 4-5 godzinnym treningu. Sam w sobie tłuszcz jest niezbędny w diecie, ale po bardzo męczącym treningu duża ilość nie będzie wskazana, nie tylko z punktu spowolnienia regeneracji, ale i samopoczucia. Będziemy czuć się po prostu ociężale.
Zatem domowa pizza? Tak!
Można zrobić pizzę, która będzie wysokowęglowodanowa, a zarazem przy umiarkowanej podaży tłuszczu. Jak to osiągnąć? Sos można zrobić na jogurcie lub skyr’ze, a sera użyć odtłuszczonego. Taka pizza zarówno dostarczy wysokie ilości węglowodanów jak i odpowiednią podaż dobrej jakości białka.
A więc… czas na przepis?


Nasza domowa pizza

Składniki:
( Na 3 porcje )
- 1.5 szklanki mąki pszennej,
- Łyżeczka drożdży,
- 1/4 szklanka wody,
- Łyżeczka cukru,
- Łyżka oliwy,
- Szczypta soli,
- Kulka mozzarelli light,
- Kilka łyżek przecieru pomidorowego,
- Pół cebuli czerwonej,
- Garść rukoli,
- Kilka pomidorów koktajlowych,
Przepis:
Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, drożdże, wlać letnią wodę (to ważne żeby woda nie była za gorąca), dodać oliwę (nie całą porcję- ilość dobrać do konsystencji). Zagnieść ciasto aby było sprężyste. (można wyrabiać w robocie z „hakiem” lub w thermomixie) Ciasto przykryć ścierką i odstawić do podwojenia objętości na około 60 min. (można ciasto przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki) Piekarnik nagrzać do 250 st. C Ciasto wyjąc na oprószony mąką blat i rozciągnąć na okrąg o średnicy 15-20 cm. Ciasto posmarować przecierem, na wierzch ułożyć plastry mozzarelli, cebulę pokrojoną w piórka. Włożyć do piekarnika i piec około 10- 15 min aż ciasto się zarumieni. Na upieczoną pizzę ułożyć pokrojone na pół pomidorki oraz rukolę.
Smacznego!