Kim jest Dr Budwig?
Joanna Budwig to niemiecka chemiczka, autorka książek o odżywianiu. Pracowała jako specjalistka w Instytucie Badań Tłuszczu BAGKF. Zajmowała się wpływem tłuszczu, a w szczególności oleju lnianego na zdrowie ludzi.
Czy to jeszcze olej lniany?
Nie będę się dziś koncentrował na samym wpływie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na nasze zdrowie. To temat na osobny artykuł, który wkrótce pojawi się na naszym blogu. Wspomnę tylko, że ich pozytywny wpływ na nasz organizm jest niepodważalny, dlatego warto, aby pasta wg Dr Budwig często gościła w naszym jadłospisie.
Dziś kilka słów na temat przechowywania i zakupu oleju lnianego.
Gdy otrzymujemy plan żywieniowy od dietetyka, jest szansa, że znajdzie się tam pasta dr Budwig, a już na pewno sam olej lniany. To bardzo dobrze. Jest on źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych w naszym codziennym odżywianiu. Niestety część z nas (dietetyków) nie informuje gdzie najlepiej kupić ten produkt. Otóż olej lniany jest bardzo wrażliwy na światło i temperaturę. I niestety ten znajdujący na się na półce w dyskoncie spożywczym, gdzie przeleżał w cieple wiele godzin, nie zawiera już tych najcenniejszych dla naszego zdrowia składników.
W takim razie jaki olej kupić?
Warto przejść się po kilku aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością i poszukać takiego, który zapakowany będzie w opakowanie utrzymujące niską temperaturę (np. styropian) i przechowywany w urządzeniu chłodniczym. Również w domu powinniśmy olej lniany przechowywać w lodówce, w szklanym, ciemnym opakowaniu i spożyć maksymalnie w przeciągu 2-3 tygodni od otwarcia.
Pasta Dr Budwig.
Pasta Dr Budwig ma wiele wersji. My proponujemy tę „na słono”, czyli połączenie wspomnianego oleju lnianego z twarożkiem i warzywami. Dodatek pieczywa, szczególnie żytniego, będzie idealnym dopełnieniem tego w całości dietetycznego i zbilansowanego dania, a jak zapewnia jego autorka – również leczniczego. Idealna propozycja na śniadanie, jeśli nie możemy już patrzeć na słodkie owsianki i placuszki, a mamy niewiele czasu, aby przygotować posiłek.
Po więcej przepisów zapraszamy na nasz blog.
Składniki:
(Przykładowa gramatura produktów na 1 porcję pasty Dr Budwig)
- 80 g twarogu półtłustego
- 10 g oleju lnianego
- 10 g siemienia lnianego
- 20 g szczypiorku
- 50 g ogórka zielonego
- 50 g pomidora
- 60 g chleba chrupkiego żytniego
- Sól, pieprz
Przepis:
Do miseczki wsyp twaróg i rozdrobnij go widelcem. Dodaj olej i siemię lniane. Wsyp startego na tarce ogórka zielonego i poszatkowany szczypiorek. Dopraw do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby twaróg nie miał grudek. Pomidora pokrój w plasterki i ułóż na chlebku.
Jeśli zamierzasz pastę Dr Budwig przygotować wieczorem i spożyć rano, schowaj ją do lodówki.
Smacznego!