Przejdź do treści
Na Osi - Kolarska Przestrzeń
  • Pakiety
    • Jak wygląda współpraca?
    • Jak to wygląda w praktyce?
    • Pakiety
    • Jak pracujemy?
    • Zaufali nam
    • FAQ
  • Obozy
    • Dlaczego warto?
    • Aktualne obozy
    • Nasza kadra
    • Byli z nami
    • FAQ
  • O nas
    • My jako zespół
    • Kim jesteśmy?
    • Nasz pomysł
    • Nasz zespół
    • Co u nas słychać?
  • Drużyna
  • Partnerzy
  • Blog
  • Kontakt
  • Pakiety
    • Jak wygląda współpraca?
    • Jak to wygląda w praktyce?
    • Pakiety
    • Jak pracujemy?
    • Zaufali nam
    • FAQ
  • Obozy
    • Dlaczego warto?
    • Aktualne obozy
    • Nasza kadra
    • Byli z nami
    • FAQ
  • O nas
    • My jako zespół
    • Kim jesteśmy?
    • Nasz pomysł
    • Nasz zespół
    • Co u nas słychać?
  • Drużyna
  • Partnerzy
  • Blog
  • Kontakt
  • Dietetyka, Przepisy dieta kolarska

Twarożek wg Dr Budwig z warzywami i pieczywem.

Dietetyczne i zbilansowane śniadanie "na słono"? Mamy dla Was idealną propozycję!
Twaróg Dr Budwig

Kim jest Dr Budwig?

Joanna Budwig to niemiecka chemiczka, autorka książek o odżywianiu. Pracowała jako specjalistka w Instytucie Badań Tłuszczu BAGKF. Zajmowała się wpływem tłuszczu, a w szczególności oleju lnianego na zdrowie ludzi.

Dr Budwig, autorka wielu badań. Źródło zdjęcia

Czy to jeszcze olej lniany?

Nie będę się dziś koncentrował na samym wpływie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na nasze zdrowie. To temat na osobny artykuł, który wkrótce pojawi się na naszym blogu. Wspomnę tylko, że ich pozytywny wpływ na nasz organizm jest niepodważalny, dlatego warto, aby pasta wg Dr Budwig często gościła w naszym jadłospisie.

Dziś kilka słów na temat przechowywania i zakupu oleju lnianego.

Gdy otrzymujemy plan żywieniowy od dietetyka, jest szansa, że znajdzie się tam pasta dr Budwig, a już na pewno sam olej lniany. To bardzo dobrze. Jest on źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych w naszym codziennym odżywianiu. Niestety część z nas (dietetyków) nie informuje gdzie najlepiej kupić ten produkt. Otóż olej lniany jest bardzo wrażliwy na światło i temperaturę. I niestety ten znajdujący na się na półce w dyskoncie spożywczym, gdzie przeleżał w cieple wiele godzin, nie zawiera już tych najcenniejszych dla naszego zdrowia składników.

W takim razie jaki olej kupić?

Warto przejść się po kilku aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością i poszukać takiego, który zapakowany będzie w opakowanie utrzymujące niską temperaturę (np. styropian) i przechowywany w urządzeniu chłodniczym. Również w domu powinniśmy olej lniany przechowywać w lodówce, w szklanym, ciemnym opakowaniu i spożyć maksymalnie w przeciągu 2-3 tygodni od otwarcia.

Pasta Dr Budwig.

Pasta Dr Budwig ma wiele wersji. My proponujemy tę „na słono”, czyli połączenie wspomnianego oleju lnianego z twarożkiem i warzywami. Dodatek pieczywa, szczególnie żytniego, będzie idealnym dopełnieniem tego w całości dietetycznego i zbilansowanego dania, a jak zapewnia jego autorka – również leczniczego. Idealna propozycja na śniadanie, jeśli nie możemy już patrzeć na słodkie owsianki i placuszki, a mamy niewiele czasu, aby przygotować posiłek.

Twarożek Dr Budwig to sposób aby „przemycić” olej lniany do naszej diety.
Po więcej przepisów zapraszamy na nasz blog.

Składniki:

(Przykładowa gramatura produktów na 1 porcję pasty Dr Budwig)

  • 80 g twarogu półtłustego
  • 10 g oleju lnianego
  • 10 g siemienia lnianego
  • 20 g szczypiorku
  • 50 g ogórka zielonego
  • 50 g pomidora
  • 60 g chleba chrupkiego żytniego
  • Sól, pieprz

Przepis:

Do miseczki wsyp twaróg i rozdrobnij go widelcem. Dodaj olej i siemię lniane. Wsyp startego na tarce ogórka zielonego i poszatkowany szczypiorek. Dopraw do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby twaróg nie miał grudek. Pomidora pokrój w plasterki i ułóż na chlebku. 

Jeśli zamierzasz pastę Dr Budwig przygotować wieczorem i spożyć rano, schowaj ją do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie
  • Ćwiczenia siłowe (5)
  • Dietetyka (53)
  • Nasze obozy (4)
  • Ogólne (37)
  • Przepisy dieta kolarska (29)
  • Testy sprzętu (10)
  • Trening (36)
  • Wyścigi (11)
O blogu

Zagadnienia dietetyczne, metodyka treningów, relacje z obozów, testy sprzętu, a także wiele innych informacji, znajdziesz właśnie tutaj. 

Jeśli jesteś ciekawy co słychać u nas oraz w całym kolarskim świecie, zapraszamy do lektury.

Ostatnie wpisy
Dietetyka

Niskokaloryczna przekąska – Papryka faszerowana serem wysokobiałkowym

22 września, 2021
Dietetyka

(Ultra)dietetyk nie układa diet!

16 kwietnia, 2023
Dietetyka

Potreningowe smoothie wiśniowe

15 czerwca, 2022
Nasz FB
PrevPoprzedniMoc progowa. Magiczne FTP jako przedłużenie ego!
NastępnyStop agresji na drodze!Następny

Regulaminy

  • Regulamin Świadczenia Usług
  • Regulamin Usług Turystycznych
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt
  • Regulamin Świadczenia Usług
  • Regulamin Usług Turystycznych
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt

Dane firmy

Na Osi Sp. z o.o.
Ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
NIP 5273032071 KRS 0001006392

Zapisz się do newslettera

Bądź na osi nowości – otrzymuj informacje o aktualnej ofercie, nowych artykułach i promocjach.

Zapisz się

© 2020 Wszelkie prawa zastrzeżone

Nie przegap żadnej nowości!

Dołącz do naszego newsletter’a, aby otrzymywać wartościowe materiały i nowości bezpośrednio na swoją skrzynkę pocztową.

Dodatkowo odbierz darmowy fragment naszego e-book’a „Kolarskie menu w 20 minut!”, gdzie znajdziesz szybkie i smaczne przepisy na dzień treningowy.