Jesienny, sezonowy i wspomagający wydolność sportowców.
Buraki. Teraz jesienią, gdy panuje na nie sezon, powinny być jednym z głównych punktów naszego codziennego jadłospisu.
Pamiętajcie, że produkty sezonowe to najlepszy wybór w celu zapewnienia naszemu organizmowi właściwej proporcji witamin i minerałów. Właśnie wtedy, gdy ich dostępność jest największa, są najbogatsze w te składniki odżywcze.
Warto również wspomnieć o cenie. Dobra dostępność produktu skłania dostawców do obniżania cen, tak aby jak najszybciej go sprzedać i osiągnąć zysk.
Buraki wspomagają wzrost parametrów wydolnościowych u kolarzy.
Niewątpliwie jest to temat, któremu warto poświęcić trochę więcej czasu, gdyż nasz jadłospis nie tylko powinien być smaczny, ale również przynosić poprawę formy sportowej.
Nie będę i nie chcę zasypywać Was szczegółowymi procesami biochemicznymi, nie to jest dziś celem. Myślę, że przeznaczę na to osobny artykuł. W skrócie, warzywa te, bogate są w związki, które zwiększają biodostępność tlenku azotu (NO). Są one kluczowe w żywieniu każdego sportowca uprawiającego kolarstwo oraz inne sporty wytrzymałościowe.
Przepis:
Dzisiaj mamy dla Was szybki i łatwy przepis na wykonanie zupy krem z buraka. Idealna na kolacje w towarzystwie pestek słonecznika i grzanek z pieczywa pełnoziarnistego. Możemy również pomyśleć o dodaniu jajek, aby w pełni zbilansować posiłek.
Składniki:
- 100g buraków
- 40g jabłka
- 250g bulionu warzywnego lub wody
- 30g mleka kokosowego
- 5g erytrolu
- 5g soku z cytryny
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta tymianku
- 10g pestek słonecznika
- Opcjonalnie 1 jajko
- Opcjonalnie 60g chleba pełnoziarnistego
Sposób wykonania:
- Buraki i jabłka obierz, pokrój w kostkę. Zalej bulionem warzywnym lub wodą, dodaj sól i gotuj pod przykryciem do uzyskania miękkości
- W tym czasie wstaw jajka do garnuszka z osoloną wodą i gotuj 8 minut
- Do wywaru z buraków i jabłka dodaj mleczko kokosowe, erytrol i dokładnie zmiksuj na gładki krem. Dopraw tymiankiem, pieprzem i sokiem z cytryny
- Przełóż do miski
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni celcjusza
- Chleb pełnoziarnisty pokrój w kostkę ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz do momentu uzyskania pożądanej chrupkości grzanek
- Ugotowane jajka po schłodzeniu w zimnej wodzie obierz ze skorupki i pokrój „na ćwiartki.
- Zupę krem posyp pestkami, grzankami i ułóż uprzednio ugotowane jajka.
Życzymy smacznego!