Owsianka, ciągle ta owsianka!
Nasz codzienny, zbilansowany jadłospis powinien być urozmaicony. Przez lata przyjęło się uważać, że zdrowe odżywianie to „ryż, kurczak, brokuły”, a dla kolarzy to… „owsianka z bananem”. Jednak ciągłe spożywanie tych samych pokarmów jest dysfunkcyjne. Skoncentrowani na codziennym pośpiechu nie zwracamy na to uwagi, brak nam chęci i energii do zmian, a w domu zaopatrujemy się ciągle w te same produkty.
Taki jadłospis prowadzi do szeregu negatywnych następstw.
Nasz organizm potocznie mówiąc „oducza się” trawienia części produktów i gdy w końcu po nie sięgamy objawia się to problemami żołądkowo-jelitowymi.
Żywienie, które nie jest urozmaicone często bywa ubogie w niektóre witaminy i minerały.
Co również ważne, ciągle jedząc to samo po prostu przestajemy cieszyć się smakiem, a jedzenie staje się procesem jedynie odżywczym i mechanicznym. Trudniej jest nam przestrzegać ustalonego reżimu dietetycznego, ponieważ widząc choćby ociekające miodem pancake’s po prostu „ciągnie nas” do nich.
Kasza jaglana dobrą alternatywą w diecie zbilansowanej.
Kasza czy mąka jaglana w dzisiejszych czasach jest już produktem ogólnodostępnym. Warto pamiętać, że może być świetną i wartościową alternatywą do stworzenia zbilansowanych i niskoglikemicznych dań. „Zachowuje się” podobnie jak mąka pełnoziarnista, a jest bezglutenowa i lekkostrawna. Idealnie sprawdzi się jako składnik zbilansowanego dania, bogatego w węglowodanowy, przed długą jednostką treningową.
Przedstawiamy Wam dziś przepis na pyszne placuszki jaglane z owocami.
Składniki:
(na 1 porcję)
- 1 jajko
- 60g mąki jaglanej
- 10g miodu
- 5g sody do pieczenia
- 50ml mleka roślinnego
- 50ml wody
- 5g oleju kokosowego
- 10g płatków migdałów
- 20g daktyli suszonych
- 100g owoców np. pomarańczy
Przepis:
Do miseczki wsyp mąkę jaglaną. Dodaj jajko, miód, wodę, mleko i sodę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wsyp małymi porcjami i smaż pod przykryciem. W połowie czasu smażenia przekręć placki na drugą stronę. Przesyp na talerz, posyp daktylami i płatkami migdałów. Podawaj z filetowanymi pomarańczami.
Smacznego!