Śniadanie i posiłek przedtreningowy.
Śniadanie na przekór wielu opinią nie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Mimo to powinniśmy zadbać, aby było właściwie zbilansowane.
Jednak posiłek przedtreningowy, a jednocześnie śniadanie staje się już jednym z najważniejszych posiłków w naszym jadłospisie. Jego skład będzie miał kluczowy wpływ na jakość wykonanej przez nas jednostki treningowej.
Komfort i dobre samopoczucie.
Samopoczucie? Dlaczego o nim wspominam? Ponieważ posiłek przedtreningowy powinien być tak zbalansowany, aby zapewnić nam „komfort układu pokarmowego” i nie utrudniać wykonania zadań treningowych. Musimy pamiętać, że zarówno nadmierne uczucie sytości jak i „pusty żołądek” wpłynie na to negatywnie.
Wiele osób przed treningiem pospiesznie pije kawę, zapominając o jedzeniu. Jeśli jest to lekki godzinny trening, nie powinno się to odbić na naszym samopoczuciu, ale jeśli to kilkugodzinna, ciężka jednostka, efekt może być tragiczny w skutkach.
Przepis:
Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszny pudding. Jest alternatywą dla owsianki, która nierzadko powoduje problemy trawienne.
Posiłek został tak zbilansowany, aby był lekkostrawny, a jednocześnie zapewniał długie uczucie sytości.
Składniki:
(przykład na 1 porcję)
- 60 g płatków ryżowych
- 100 ml mleka 1.5% / mleka roślinnego
- 50 ml wody
- 80 g sera Skyr
- 10 g siemienia lnianego
- 5 g miodu / erytrolu
- 80 g jabłek
- 10 g rodzynek suszonych
- 10 g migdałów
Sposób wykonania:
- Do garnka wlej mleko i wodę. Zagotuj.
- Dodaj płatki ryżowe.
- Dosłódź erytrolem lub miodem.
- Gdy płatki będą miękkie i wchłoną cały płyn, wymieszaj je z serkiem Skyr, siemieniem lnianym i przełóż pudding na talerz.
- W trakcie gotowania płatków obierz ze skórki jabłko i pokrój w kostkę. Możesz również skorzystać z innych owoców sezonowych.
- Wsyp jabłko lub dowolne owoce na patelnie, zalej odrobiną wody, dodaj miód lub erytrol, posyp cynamonem, przykryj i gotuj, aż owoce staną się miękkie.
- Owoce przezłóż obok puddingu.
- Całość posyp migdałami i rodzynkami.
Życzymy smacznego!